Waarschuwingssysteem biedt info op maat bij hittegolven

17 Jul

Innovatielaboratorium Stadslab2050 lanceert een experimenteel waarschuwingssysteem voor warme dagen en hittegolven op maat van jonge kinderen, ouderen, zorgverleners en mantelzorgers: de ‘Hitteverklikker’. De test loopt deze zomer in de wijk Sint-Andries, de Antwerp Smart Zone.

De stad is een hitte-eiland. Door de beperkte open groene ruimte en de dichte bebouwing kan de temperatuur op warme dagen tot 9°C hoger oplopen dan buiten de stad en koelt het vooral ’s nachts onvoldoende af. Dit brengt gezondheidsrisico’s met zich mee, in het bijzonder voor jonge kinderen, ouderen en mensen met een aandoening aan het hart of de luchtwegen. Door de klimaatverandering zullen hittegolven en hoge temperaturen bovendien steeds vaker voorkomen.

 

Hitteverklikker

De Hitteverklikker is een website die zowel waarschuwt voor periodes van warme dagen en hittegolven als een overzicht biedt van tips om zich te wapenen tegen de hitte. Op basis van actuele klimaatvoorspellingen van de Vlaamse Instelling voor Technologische Ontwikkeling (VITO) en metingen door slimme sensoren van imec in de Antwerp Smart Zone (de Sint-Andrieswijk), biedt de Hitteverklikker volgende informatie aan:

  • De actueel gemeten temperatuur in de Antwerp Smart Zone en een lokale temperatuurvoorspelling voor de komende 5 dagen;
  • Het hittestress-niveau. Dat niveau hangt af van de gevoelstemperatuur (de gemeten temperatuur plus directe zonnestraling, luchtvochtigheid, wind, …). Die bepaalt hoe men de warmte ervaart;
  • Een hittewaarschuwing wanneer één van de officiële drempelwaarden voor hitte wordt overschreden. Dan krijgt het testpubliek tips toegespitst op het moment van de dag.

Verder geeft de Hitteverklikker een interactieve kaart aan waarop alle plekken staan aangeduid die belangrijk zijn tijdens warme periodes: drinkwaterkraantjes, medische posten, huisdokters, ziekenhuizen en apothekers, maar ook koele buiten- en binnenplekken op wandelafstand. Koele buitenplekken zijn schaduwrijke groene plaatsen die overdag publiek toegankelijk zijn, en meestal voorzien van een bank. In de koele binnenplekken, een initiatief van bewoners en organisaties in de wijk, kunnen jongeren, ouders met jonge kinderen en ouderen tussen bepaalde tijdsstippen verkoeling komen opzoeken. Deze plekken zijn gratis toegankelijk en herkenbaar door een logo.

Sinds 2016 wordt de hitte in de stad in kaart gebracht. Deze zomer gaan bewoners uit Sint-Andries – in kader van een citizen science-project van Stadslab2050 – verder metingen uitvoeren om de hittekaart te verbeteren en meer inzicht te krijgen in wat er kan gedaan worden om plekken in de wijk te verkoelen.

 

Experiment     

De Hitteverklikker is een experiment. De proefperiode loopt tijdens de zomer van 2019, tot en met 30 september. De informatie over de temperatuur en de interactieve kaart beslaat voorlopig enkel de wijk Sint-Andries. Tijdens deze proefperiode zal uitsluitend een gebruikersgroep, voornamelijk samengesteld uit zorgpersoneel, experimenteren met de Hitteverklikker. Zij zullen de hittewaarschuwingen ook ontvangen via andere kanalen, zoals dagelijkse e-mailberichten of frequente sms-berichten. Dankzij de samenwerking met Monkeyshot, Geosolutions, imec , VITO en Digipolis Antwerpen wordt de Hitteverklikker een experiment waar iedereen uit kan leren.