Antwerpse politie en brandweer testen drones boven Sint-Andries

12 Nov

Politiezone Antwerpen en Brandweer Zone Antwerpen onderzoeken al enige tijd welke ondersteunende rol drones kunnen spelen tijdens interventies. Heel de week vinden er testvluchten plaats boven de Sint-Andrieswijk. Zowel overdag als 's nachts handelen verschillende diensten scenario's op het terrein af met behulp van de drone. Uit de test moet blijken of drones en meerwaarde kunnen bieden aan de hulpdiensten en in welke vorm. 

Automatische drones

De drones waarmee de testvluchten worden uitgevoerd, werken deels met een automatisch besturingsysteem, maar de politie volgt ze ook op vanuit de commandokamer. Skeyes, de regie de luchtwegen, verleende toestemming voor de vluchten. Binnen het project wordt ook het huidig wettelijk kader geëvalueerd met betrekking tot het gebruik van drones door hulpdiensten.

Tal van mogelijkheden

Drones zouden vanuit de lucht ongevallen of branden in kaart kunnen brengen en verdachten in beeld kunnen brengen in de Antwerpse straten. Het doel van het project Drones4Antwerp is om de juridische, technologische en de financiële haalbaarheid van de verschillende toepassingen in kaart te brengen.

Succesvolle testvlucht

Vandaag werd de drone ingeschakeld tijdens een gesimuleerd verkeersongeval op de Scheldekaaien. Omdat er sprake was van gevaarlijke stoffen in de wagen bleken de beelden van de drone zeer waardevol voor de brandweer. De bestuurder van het verongelukte voertuig vluchtte te voet weg. De politie kon de dronebeelden gebruiken om de verdachte op te sporen en te vatten. Ook de rest van de week staan nog testvluchten gepland.

Wie vragen heeft als er een drone in de wijk vliegt, vindt alle info op: veelgestelde vragen.