Nieuwe bedrijven zetten voet aan de grond in de Antwerp Smart Zone

14 May

In de Sint-Andrieswijk hebben de stad Antwerpen en imec de Antwerp Smart Zone ingericht in nauwe samenspraak met het district, de bewoners en de handelaars van de wijk. Technologiebedrijven zullen er nieuwe oplossingen testen met feedback van de gebruikers. Ondertussen werden vier ideeën gekozen die in 2019 mogelijk leiden tot concrete projecten. Twee projecten focussen op slimme verlichting waarbij sensoren op verlichtingspalen worden aangebracht. Daardoor kan de straatverlichting zich aanpassen aan concrete situaties op het plein. Een derde project is een augmented-reality game over klimaatadaptatie. Het vierde project is een app met tips om Sint-Andries op een aangename en gezonde manier te doorkruisen bij een hittegolf of om een schaduwrijk plekje te vinden.

In de Antwerp Smart Zone testen bedrijven nieuwe oplossingen met feedback van de gebruikers. Zo worden de stad én de bedrijven slimmer. Via Digipolis, de technologiepartner van de stad, zijn de stad en imec gestart met een zoektocht naar bedrijven die antwoorden willen bieden op reële uitdagingen in de Sint-Andrieswijk. Ze werden gevraagd om een vernieuwend en technologisch aangedreven idee uit te werken dat in 2019 tot een concreet project leidt in de Antwerp Smart Zone.

Er werden vier projecten gekozen. In het najaar van 2018 stelden de betrokken bedrijven die ideeën verder scherp, samen met doelgroepen en experten.

Project ‘Slimme verlichting’

In de Antwerp Smart Zone is reeds een Smart Lighting project actief dat op een slimme manier de verlichting aanstuurt. Dit project werd gelanceerd in september 2018 met Schréder en Nokia. In oktober 2018 startten er nog twee extra projecten die slimme Verlichting testen. Door deze extra bedrijven hun technologie te laten testen in de Antwerp Smart Zone, krijgen de stad en imec de kans die technologieën te vergelijken.
 
Een project is van de Belgische start-up SmartNodes. Zij leveren slimme sensoren die beweging, geluid, warmte en andere zaken registreren. Deze sensoren zijn bovendien in staat om met elkaar te communiceren en zelf beslissingen te nemen. Zo kan de straatverlichting energie besparen door pas aan te gaan wanneer er beweging is op het plein. Er zullen testen worden uitgevoerd met vijftien SmartNodes op verlichtingspalen.
 
Het andere project is een samenwerking tussen Cronos Public Services, Tvilight en Cisco. Tvilight levert sensoren die warmte, vochtigheid en andere zaken meten. Cronos Public Services zal tien sensoren installeren op verlichtingspalen om testen uit te voeren.

Project ‘Klimaatadaptatie’

Hoe kunnen mensen via augmented reality verleid worden tot klimaatvriendelijk gedrag? Hoe kan daarbij het inzicht, de betrokkenheid en het engagement van burgers verhoogd worden? Met deze vragen als uitgangspunt wil VITO een game ontwikkelen om een betere en groenere leefomgeving te creëren, tegen de achtergrond van klimaatverandering. Via augmented reality kunnen de spelers nieuwe ontwerpen maken van straten in de Antwerp Smart Zone.