Cityflows

februari 2020 tot februari 2022

Waar wandelen, fietsen, pendelen, rijden, … mensen in de stad? Gisteren, vandaag, de volgende uren of zelfs dagen? 

Het CityFlows project wil alle beschikbare relevante informatie in de stad samenbrengen om een gedetailleerd beeld te krijgen van al deze mobiliteitsstromen. Zo kunnen voorspellingen gemaakt worden over waar en wanneer drukte en files kunnen ontstaan.

Het CityFlows systeem verzamelt op verschillende manieren data. Denk aan telecom gegevens, WI-FI scanning, Floating Car Data, statistieken, open data, enz. Na bundeling van al deze gegevens worden ze verwerkt door speciale software die verschillende modellen van alle mobiliteitsstromen genereert. 

In dit onderzoekstraject van CityFlows wordt onderzocht hoe de beschikbare camera’s in de Antwerp Smart Zone het model nog slimmer kunnen maken. 

Partners: 

Imec, IPI (UGent), IDLab (UGent & UAntwerpen), SMIT (VUB) en CITIP (KULeuven)

Privacy binnen het CityFlows project

Het onderzoeksproject CityFlows gebruikt camerabeelden om passanten te tellen. Een computerprogramma gaat na hoeveel mensen de camera opmerkt en in welke richting ze zich verplaatsen. Imec is enkel geïnteresseerd in aantallen en niet in de identiteit van mensen op straat. Wie meerdere keren in beeld komt, wordt telkens geteld als nieuw individu. Het systeem herkent geen personen.