Slimme volgverlichting

2019

Openbare straten en pleinen worden ‘s avonds altijd verlicht. Momenteel branden die lampen echter altijd op volle sterkte, wat zorgt voor onnodige lichtvervuiling en nodeloos energieverbruik.

De Antwerp Smart Zone wil straten optimaal verlichten op maat van de gebruikers. Binnen het project ‘Slimme volgverlichting’ worden bewegingssensoren geplaatst. Die registreren wanneer er voetgangers of ander verkeer door de straat komt en het lichtniveau aan waar en wanneer dat nodig is.

Dit project kwam tot stand via een open oproep. SmartNodes en Cronos werden uiteindelijk gekozen om het project uit te voeren. De verschillende technologieën van beide partners worden momenteel tegelijk getest.  

Hoe werkt het technisch?

  • In de straat staan verschillende bewegingssensoren die signalen opvangen.
  • Deze signalen worden lokaal verwerkt en geanalyseerd. Op basis van die gegevens sturen ze de verlichting in de straat aan.
  • De sensoren en het achterliggende systeem maakt een onderscheid tussen verkeer op straat en voetgangers op het voetpad. Dat bepaalt de snelheid van de volgverlichting.

Locatie

Het project wordt getest in volgende straten: Lange en korte Ridderstraat Muntstraat Sint-Andriesstraat Pompstraat Stukje van de Augustijnenstraat.

Timing

Het project wordt verder uitgerold in 2019.

Partners

Voor dit project werken we samen met: Fluvius, Cronos, SmartNodes, TVLight en Cisco.

Project media

Privacy binnen dit project

Het project ‘Slimme volgverlichting’ gebruikt ‘edge-computing’. Dat wil zeggen dat alle gegevens lokaal worden verwerkt. Er komt dus geen internetverbinding aan te pas, waardoor er ook geen risico is dat bepaalde gegevens gehackt zouden worden.